Hoeve Vernelsberg

Hoeve Vernelsberg is gebouwd op een heuvel die 15 meter boven de rivier de Geul uitrijst en is omgeven door weilanden, bossen en natuurgebied. Wat de hoeve architectonisch bijzonder maakt is dat vijf gebouwen een driehoek vormen. Het geheel is een landgoed en wordt aan één kant, over een lengte van een kleine kilometer, begrensd door de Geul. De drie andere kanten zijn begrensd door groen en een verscholen privé-parkeerplaats voor gasten.

Deze plek is in de veertiende eeuw voor het eerst bewoond en de huidige vijf gebouwen zijn tot stand gekomen in de achttiende en negentiende eeuw. Twee van de stallen en het bakhuis zijn opgetrokken uit een plaatselijke steensoort: ‘blauwsteen’. De koestal, getroffen door een V1-bom in de Tweede Wereldoorlog, is een vakwerkgebouw waarvan de vakken ingevuld zijn met bakstenen.

Tot 1985 heeft de hoeve gefunctioneerd als boerderij; na het vertrek van de laatste boer heeft het complex vooral een woonbestemming gehad. De paardenstal en de koestal zijn in de periode 2006-2008 volledig gerestaureerd en hebben hun nieuwe bestemming gekregen: elf unieke slaapkamers en in de Deel een multifunctionele ruimte voor gemeenschappelijk gebruik.